1 reactie

Eerste trein (1880-1900)

Eerste trein

5-6-1881: Eindelijk kwam “het IJzeren Paard” naar Wijchen. De eerste trein Tilburg – Nijmegen reed om 11.00 uur ’s morgens het station binnen op kolen en op klanken van de harmonie. Toen de eerste trein terug om 01.00 uur ’s nachts arriveerde, toen werd ook deze muzikaal ingehaald. Er schijnt ook terpentijn geschonken te zijn voor DOV en voor de trein, en er is op van alles en nog wat een dronk uitgebracht. Gelukkig is er na al die jaren een ding niet veranderd. Nog steeds is de Harmonie steeds paraat bij feest in het dorp.

Kunstcombinaties

De vereniging had van aanvang in zich om ook activiteiten in de breedte te beoefenen.Blijkbaar had ze een zangkoor en een toneelgroep. Al in januari 1877 wordt melding gemaakt van een concert met toneeluitvoering met het komediestuk: “Niemand kan 2 heren dienen”. Dat was toen ook al zo. In 1948 vinden we vermelding van het samengaan van toneelvereniging “Irene” en DOV. Dit samenwerkingsverband duurde tot 1958. In 1923 was er echter geen toneel, een concert werd toen gecombineerd met ……. een bioscoopfilm. En nog meer: 14-2-1890. Een “soiree muzikale”, 27 leden van de Harmonie : zang door een “Quartet” een strijkorkest: viool en piano en zangsolo. Het 22e winterconcert op 25-2-1897. Harmonie, strijkorkest en een duo van viool en violoncel.

Groepsfoto met Handboogschutterij Diana. Ergens rond de vorige eeuwwisseling genomen.

Groepsfoto met Handboogschutterij Diana. Ergens rond de vorige eeuwwisseling genomen.

Gemengd

VaandelToch wist men anderzijds niet goed weg met het vrouwenvolk, het krantenbericht over de uitvoering 1-4-1883 vermeld: “De in de eivolle zaal aanwezige, alle mannelijke personen enz.”. Het zou nog even duren voor ook de dames de uitvoeringen mochten bezoeken. Maar toch: het eerste vaandel werd aangeboden door een actiecomité van 6 dames op Vrijdag 13 augustus 1886, en een van hen hield “een korte toch schone” toespraak. In 1897 kregen we een nieuw vaandel bij het 50-jarig bestaan, en …… het oude werd ingeruild voor een contrabas. Geen manier voor een banier! Het eerstgenoemde vaandel hebben we nog steeds in bezit. Alleen als aandenken en stuk historie en het wordt niet geruild. Bij optredens gebruiken we nu een loopvaandel dat in gebruik genomen is bij het 140-jarig jubileum.

 

 

 

 

Groepsfoto DOV 1900

Groepsfoto DOV 1900

Advertentie

Eén reactie op “Eerste trein (1880-1900)

  1. Een super leuk stukje! Mooi dat deze foto’s van de eerste trein in Wijchen bewaard zijn gebleven. Is toch een stuk nostalgie voor het dorp.

    Denk dat de snor in was in die tijd he, haha!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: