2 reacties

Begin 20e eeuw

Prijzen en boetes

En er bleef muziek inzitten: 18-8-1900. Voor de eerste maal op concours, en helemaal in Zeist: 3e prijs – 3e afdeling. Aan ieder huis een vlag, erebogen en het hele dorp liep uit toen ze huiswaarts kwamen. De hoogste eer werd behaald in de jaren 50 van deze eeuw. DOV speelde toen in de afdeling uitmuntendheid. Eenmaal keerde men teleurgesteld terug van concours in Den-Bosch. Geen prijs op 26 juni 1913. Maar…. later kwam bericht dat de jury een telfout had gemaakt. Alsnog een 3e prijs. In 1912 ging het in aanvang heel goed, 2x “in de prijzen”, alleen moest het bestuur op 19 december de ledenvergadering beteuterd melden dat de prijsmedaille van Velp “zoekgeraakt” was.

Kevelaer

Naar Kevelaar ter Bedevaart ging de Harmonie zelfs meer dan 100 maal. Te voet naar Ravenstein of Grave: einde 19e eeuw was heel gewoon. Soms was het erg gezellig. In 1894 kreeg een der leden na afloop van de muzikale medewerking aan de kerkwijding te Nederasselt een “politionele boete”. Op de eerstvolgende ledenvergadering besloot men deze uit de kas te betalen. Samen uit, samen dokken. Zo was dat toen ook al. Eenmaal is zelfs de “gehelen Harmonie” opgebracht. “Op 30-7-1924 werd naar Crefelt getogen”, al thans dat was de bedoeling. In Cranenburg stranden ze: “de passen waren door de Deutsche Consul afgegeven en zulks had door den Belgische Concul moeten gescheiden”. nu met Wijchen te maken had? Tegenwoordig krijg je gewoon een pas in je eigen Gemeentekantoor.

Financiën

Relatie met de gemeente is er van oudsher geweest. Bijna 50 jaar duurde het voordat DOV subsidie vroeg, en dat werd afgewezen met 6 tegen 5 stemmen. Dus…… Misschien! Maar in 1906 was het raak: €22,69 aan subsidie. In1921 werd de subsidie met 100% verhoogd van €45,38 naar €90,76.De droom van “het bestuur” zou je tegenwoordig zeggen: dat waren nog eens tijden! Hoopvol memoreren we hier dat we nu dus ook het 90 – jarig subsidie jubileum kunnen vieren. Wie weet 90% extra? Laat maar komen, we kunnen het goed gebruiken. En …… “De Opbrengst Verzuipen”is pure laster. Dat hebben we nooit gedaan. Een echte financiële ramp vond plaats in de “crisistijd”. In 1923 “raakte het batig saldo van het onlangs gehouden concours weg, als gevolg van het faillissement van de Hanze Bank”. Om daar wat aan te doen, gingen drie jonge dames collecte houden en bezorgden de Harmonie op 30-7-1923 drie klarinetten.

Groepsfoto 1913

Optocht 1913

Optredens in de buitenlucht, met name in het dorpscentrum vonden frequent plaats. Soms was daarbij sprake van een muziektent. In 1923 was er in ieder gevel een versleten. In de notulen lezen we: De “muziektent levert bij verder gebruik levensgevaar op en wordt voor afbraak aan een der leden verkocht voor €9.08”. Er moet weer een nieuwe zijn gekomen, want de muziektent waarin deze vereniging “zo vaak en fijn had gespeeld” werd in 1958 verbannen naar ’t sportpark Alverna “tot op den huidige dag”. Misschien een idee voor het zoveelste herinrichtingsplan van het centrum: geparkeerd blik eruit en muziektent erin.

Groepsfoto 1935

Groepsfoto 1935

Advertentie

2 reacties op “Begin 20e eeuw

  1. Leuk om mijn grootvader te zien op foto uit 1913. Is foto nog te krijgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: