Een reactie plaatsen

Het begin (1846-1880)

Zelfvertrouwen

Wijchen 1846. Het oude kasteel (van voor de brand in de 19e eeuw) domineerde in de dorpskom. Lange werkweken, armoede, maar mogelijk minder ontevredenheid en meer oog voor elkaar dan nu. Dat waren de tekenen van die tijd. En in dat dorp, ontstond mede door initiatief van de toenmalige pastoor “de kerkelijke muziekvereniging St. David” met als zinspreuk “Door Oefening Volmaakter”. Blijkbaar waren élan en zelfvertrouwen aanwezig bij de oprichting en eerste leden. Want als je volmaakter denkt te worden voel je je minstens toch wel “best goed”. Die verwachting is ondanks oefenen niet uitgekomen. Het was niet volmaakt, en waarschijnlijk wordt het dat nooit. En dat hoeft ook niet, tenslotte is het mensenwerk, met alle beperkingen van dien.

Boete

Er waren perioden dat de aandacht van de leden voor het muzikaal gebeuren te wensen overliet en er enige “bestuursgedrag” nodig was. Zo werd op de ledenvergadering van 1914 besloten dat er 5 cent boete verschuldigd was bij niet komen op de repetitie zonder geldige reden. Te laat komen koste 2,5 cent en ongeoorloofde afwezigheid bij een optreden kostte 30 cent. De dirigent was met het innen van de boetes belast. Of er ooit betaalt is melden de verslagen niet, en ook schijnt de regeling nooit te zijn opgeheven, dus: de leden zijn gewaarschuwd.

Midden in samenleving

Aandacht voor anderen was er wel. Vanaf 28 februari 1857 tot in de 80-er jaren werden met regelmaat concerten gegeven waarvan de opbrengst bestemd was “voor de armen der gemeente”. En omdat verzekering nog geen gemeengoed was werd op 3-1-1889 een concert gehouden “ten bate van een gezin wiens huis was afgebrand”. De Wijchense bevolking leefde altijd intens mee met hun harmonie. ’t Heette ook de Wijchense of “onze” Harmonie. Na thuiskomst van concours of ander evenement stond meestal een maaltijd gereed, aangeboden door de bevolking. Voor financiële akties was de Wijchenaar best bereid in de beurs te tasten. En DOV deed wat ze kon om die band met de bevolking te versterken. Rondgangen door het dorp, spelen bij jubilea en andere evenementen. Gebeurde er iets van enig belang, de Harmonie, ze was daar. Een paar voorbeelden uit de kranten:

25-11-1881: zelden vierde Wijchen zulk een feest als ten gevolge van het zilveren jubelfeest van onzen Burgemeester. En de harmonie trok rond en marcheerde mee in de stoet met rijtuigen enz.
Groepsfoto 1896 Harmonie DOV Wijchen

Groepsfoto 1896 Harmonie DOV Wijchen

Een optocht van Harmonie DOV Wijchen in 1898

Een optocht van Harmonie DOV Wijchen in 1898

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: